expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>>

6 січня 2024 р.

Імітація душі. Підготовка. Глава 11

Створений попереду бар’єр зумів захистити від вогняних язиків, що прагнули вирватись назовні, проте двері все ж довелось відкрити власним тілом. Додати до всього ще й ударну хвилю, то було чудом, що він не зламав ребра. Піднятись вдалося не одразу. Гул в голові нагадував бій церковних дзвонів. Боліла спина, а ліву руку відчував через раз. Обпираючись на ліву руку Матвій став поволі підводитись.

- Втрачаю хватку, – сплюнувши кров спробував пожартувати він.

- З яким задоволенням зараз би дала тобі гарненького копняка! – сердито мовила Оля.

- Це можна влаштувати, – засміявся Матвій натякаючи на снайперів, що не брали участі в його задумі.

- Якщо хочеш піти – знайди кращий спосіб, – Оля як ніхто розуміла що творилось в його серці тієї миті. В такі моменти вартові ставали самими собою. Емоції відходили на другий план, а в голові залишався холодний розрахунок. Тривалий сон міг змінити баланс, проте з пробудженням він швидко відновлювався.

- Потрібна рація, хтось напевно захоче дізнатись причину.

- Снайпери, – нагадала про тих Оля. – Враховуючи специфіку роботи позиції вони покидають чи змінюють не так часто, а значить можна знайти набагато більше, ніж просто рацію.

- Щоб я робив без тебе, – віджартувався Матвій.

- Спав довго і щасливо, – в схожій манері відповіла Оля. – Дорога кожна секунда, тому поквапся.

 

*****************************

 

Вогняна заграва освітила нічну темряву й ненадовго порушила спокій сірих багатоповерхівок Прип’яті. Матвій дошкутильгав до найближчого снайпера й вилаявшись про себе, за кількість поверхів, став підніматись сходами нагору. Ледь не на кожному прогоні доводилось перебиратись через купи сміття й рештки меблів. Подекуди це нагадувало справжні барикади. З однієї сторони це був плюс для снайпера, адже подібне давало час покинути позицію, але з іншої – служило фактором затримки. В темряві бачили тільки вартові, а тому шанси вижити у нього були невисокі. Їх би підвищили пастки, однак, це знову ж таки, палка з двома кінцями.

Нарешті муки закінчились і сходи вивели його на горище, де серед купи сміття стояв дерев’яний столик і ледь живий табурет на якому зручно вмостився зелений військовий рюкзак. Хазяїн лежав за декілька метрів попереду, міцно стиснувши в руках пневматичну гвинтівку. Поряд стояла бочка де ще тліли порубані частини якоїсь шафи. Звідси відкривався чудовий вид міста. «Вони недаремно обрали цю позицію, – про себе подумав Матвій. – Хоча віддати свої життя в «руки» датчиків руху безрозсудно, – дорікнув він їм».  

Докинувши в бочку дров, які завбачливо підготував попередній постоялець цього місця, він заходився перевіряти вміст рюкзака. Декілька сухих пайків, невеликий набір предметів особистої гігієни, медикаменти, комплект змінною одежі, а також запасні магазини й балончики для пневматичних гвинтівок. Все було акуратно складено і розділено по своїх кишенях. «А вони непогано оснащені, – констатував подумки Матвій». Дивлячись на вміст рюкзака йому згадався початок служби в добровольчих батальйонах, нестачу предметів першої необхідності й озброєння. Понишпоривши в кишенях він знайшов те, заради чого власне і піднімався. Блокнот з графіком проходження човнів, а також частоти для зв’язку. Навпроти останньої були записи з часом, це був тонкий натяк на її зміну. Судячи з приміток, попередню частоту вони отримали не так давно, тому за її актуальність не доводилось переживати. Вивчивши дані, Матвій всівся на табурет, розклав перед собою набір особистої гігієни й почав наводити марафет, попутно обробляючи рани.

 

 

*****************************

                                            

Перший контакт відбувся за годину після бою. Корвет саме направлявся на передову. Запитавши як в них з припасами, капітан корабля повідомив нову частоту й побажав тихого патрулювання. Матвій полегшено видихнув й почав готуватись до майбутньої вистави. Завдяки знеболюючим вдалося приглушити біль, тому справа просувалась швидко. Перенісши й замаскувавши тіла снайперів на пристані, він замів сліди біля будинку, де знешкодив чотирьох солдат. Тіло четвертого він тоді так і не використав як маріонетку, а тому, щоб не з’явилось неточностей в майбутній легенді, довелось підчистити сліди. Наступним пунктом стали бочки з напалмом. Вибухи мали стати ефектним доповненням і найголовнішим прикриттям. Після побаченого навряд хтось стане перевіряти документи, та на всякий випадок Матвій запам’ятав декілька прізвищ і позивних.

На світанку шоу розпочалось. Схід небесного світила злегка зіпсував атмосферу, та Матвій компенсував її перестрілкою і вибухами бочок. Вогняну заграву було видно за кілометри до Прип’яті. Останній штрих було нанесено з наближенням корабля. Вдаючи самопожертву, хлопець вистрілив в останню напалмову бочку. Ударна хвиля була настільки сильна, що на річці утворився невеликий шторм, який змусив матросів понервувати. Винуватець дійства, пролетівши декілька десятків метрів, зіштовхнувся з водяною поверхнею й вдав, що втрачає свідомість. Рятувальна група не забарилась і підняла героя на борт.

Scrollable Buttons