expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>>

6 січня 2024 р.

Імітація душі. Ціна сили. Глава 37

Денис і Кентавр, у супроводі яничар, зайшли в зал, де Іслям III Ґерай Суфій приймав гостей. На ошатному троні сидів сам Іслям Ґерай, а поруч стояли чотири його радники.

Палац вражав своєю ошатністю. Він був родовою резиденцією династії Ґераїв, правителів Кримського ханства. Центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Його краса це єдине, що викликало хоч якусь радість у Дениса, хоча ні, було ще одне, їхня місія…

- Вітаємо в нашому скромному домі, – звернувся до них Іслям Ґерай.

- Дякуємо, прийміть наші компліменти, тут дуже гарно, – мовив Денис.

- Це лише одна з небагатьох спроб людини наблизитися до чогось вищого, – мовив хан, молитовно піднявши руки вгору.

- І у вас це чудово вийшло, – мовив Денис.

 Іслям схвально кивнув на такі лестощі.

- Перейдемо до справ, чи спершу трапеза? – звернувся до них Іслям.

- Як би нам не хотілося спробувати ваших знаменитих страв, та часу обмаль, тому за краще перейти до справ, – ввічливо відмовився Денис

- Як побажаєте, – кивнув у відповідь Іслям.

- Ми хочемо обговорити наш договір. Попри надані вам технології, Кримське ханство не поспішає виступити на Україну, – заговорив Денис.

- Зрозумійте правильно, але такі рішення не приймаються одразу. Ми маємо порадитися з Туреччиною, – постарався ухилитись від прямої відповіді Іслям Ґерай.

- Тобто, якщо я вас правильно зрозумів, то технології ви змогли прийняти самі, а як прийшлося платити, то немає кому? – заговорив тепер вже Кентавр.

- Не забувайте з ким розмовляєте, – вигукну один з радників, та Іслям жестом руки заспокоїв його.

- Ми заплатили свою ціну в Ор-Капу! – підвищив тон Іслям Ґерай.

Денис зі все більшою цікавістю слухав їхній діалог.

- Це був один з пунктів нашого договору, – сухо мовив Кентавр.

- Якби ми знали тоді, яку ціну доведеться заплатити...

- Чому б вам не вийти зі свого палацу й не розповісти народу по чиїй вині загинуло стільки людей. Вас ніхто не заставляв. Захотіли стати богами? –  в розмові відчувалося повне домінування Кентавра.

- Обережно зі словами! – спохмурнів Іслям.

- А то що? Це був тестовий зразок, а уявіть повну могутність цієї зброї. Від вашої так званої «імперії» не залишиться й сліду.

- Ми прекрасно бачимо, як Річ Посполиту захистили ваші технології. Союз з Україною куди вигідніший? – на обличчі Ісляма з’явилась лукава посмішка.

- Ви нагадуєте шакалів, що живляться зі стола сильніших, – тепер вже заговорив Денис, чим викликав на обличчі Кентавра легку посмішку.

- Невірний, як ти смієш ображати великого хана! – закричали хором радники.

- Мені хоч сміливості вистачає. Нас тут двоє, а вас он скільки, – і Денис жестом вказав на солдатів. – Купка наляканих жінок, які ганьблять пам'ять предків.

- Охорона, схопити їх! – закричав Іслям.

Два рази повторювати не потрібно було, яничари одразу кинулися до Дениса з Кентавром.

- За інших обставин я би двічі подумав, але зараз руки сверблять поквитатись з цими шакалами, – звернувся Денис до Кентавра.

- Я знав, що тобі сподобається ця місія, – засміявся той.

Швидким рухом Денис натиснув на невеликому наручному комп’ютері всього одну команду, в ту ж мить його руку, мов змія, окутала металева пластина у формі скорпіона. Це був один з видів зброї ближнього бою, на основі нанотехнологій. Серед функцій слід виділити такі, як: щит, ударний імпульс, що міг відкинути ворогів на десятки метрів, а також керування певною кількістю нанітів. Нейронний інтерфейс дозволяв без зайвих зусиль використовувати всі вищезгадані функції.

- Жаль, що НПК не закінчений. Та цього достатньо, щоб покінчити з ними, – виголосив Денис, і створивши навколо свого тіла щит, наказав нанітам атакувати.

Бій не тривав і декількох хвилин. Як би добре не були навчені яничари, однак проти таких супротивників у них не було особливих шансів. Калюжі крові залили зали палацу. Іслям і його радники, перелякано спостерігали за усім. Вони вже хотіли втекти, коли черговий загін яничар прибув, та Денис сформував з нанітів, за спиною щось на зразок хвоста скорпіона, який пронизив груди хана, іншими зайнявся Кентавр.  

- А тепер покажемо, що буде, коли не виконувати свої обіцянки, – і Денис попрямував до виходу з палацу.

Про бійню почули в місті, й сотні людей зібралися перед палацом. Хтось зі зброєю, а хтось просто з цікавості. Денис владно ходою вийшов перед натовпом. Тіло хана продовжувало перебувати на кінці хвоста. Люди перелякано скрикували, що це Диявол зійшов покарати їх. 

- Ваш хан вирішив зіграти в подвійну гру, відмовившись платити за надану підтримку збоку Росії! Ось, що буває з тими хто йде проти нас! – і Денис кинув тіло хана під ноги натовпу. Довершив виставу літак, на борт якого вони перемістились по закінченні.

- В тобі загинув гарний актор, – вже в літаку звернувся до нього Кентавр.

- На цій планеті по-іншому не розуміють. Про яку плату він тоді говорив? – ненав’язливо запитав Денис.

- Згодом, все згодом… Чесно сказати, я думав, що ти усіма силами стримуватимеш мене, – перевів тему Кентавр.

- Чому? Від таких людей потрібно позбавлятися. Особа, яка не дотримується даного слова, найгірший союзник.

- Ти все більше мені подобаєшся, – засміявся Кентавр.

«Ага, аякже, зробив я вам послугу. З яким задоволенням, я би пристрелив тебе, і цього старого дурня. Та нехай, почекаємо, ви настільки наївні, що доручили мені подібну місію. Скоро пожнете плоди моєї вірності. Ви ще до кінця не зрозуміли, для чого була та вистава…» – подумки святкував Денис.

Після Бахчисарая довелося відвідати ще й Стамбул. Та тепер переговрив проходили куди спокійніше і стриманіше. Попередня вистава була актом сили, гра м’язами перед Османською імперією, щоб остаточно викорінити плани співпраці з Україною. Проте Османи виявилися розсудливішими за своїх підданих, вони без зайвих церемоній погодилися на усі умови. Російські технології пробудили в турках давнє прагнення до завоювань, а вбивство Іслям Ґерая послужило додатковим стимулом, для втілення цього прагнення.

Відпочивши й закінчивши зі всіма офіційними церемоніями Кентавр і Денис повернулися на базу, де на них чекало не менш грандіозне свято, влаштоване в честь успіху їхньої місії. Вислухавши усі привітання, Денис поспішив усамітнитись у своїй кімнаті, та відчинивши двері зрозумів, що самотність може тільки снитись.

- Вітаю грозу Кримського ханства, – іронічно виголосила Оленка.

- Ти прописалась в моїй кімнаті? – пожартував він.

- Ти ж обмежив моє переміщення, от і я вирішила зробити тобі подарунок.

- Хоч би пилюку повитирала.

- Знайшов прислугу! – обурилась Оленка.

- Боїшся забруднити білі рученята?

- Негоже панянкам працювати, для цього у нас є такі, як ти.

- Даремно стараєшся, в мене, як ніколи, чудовий настрій.

- І татари, що перейшли на сторону України, тебе не турбують, це перекреслило усю вашу роботу. Вбивство послужило лише на користь України.

- Хто знає, все залежить від планів… – загадково посміхнувся Денис.

- Я остаточно заплуталась у твоїх мотивах. Стоїть перед тобою людина, яка зрадила друзів, і усіх, хто йому довіряв, він має працювати на ворога, до якого переметнувся, але на практиці все далеко не так. Кожна твоя дія, як удар по здоровій логіці.

- Хто знає… З тобою також не все так просто. Могла залишитися і зараз бути у звільненій Польщі. Повірила в російську пропаганду? – постарався він якомога делікатніше стимулювати її пам'ять.

- Ха-ха, дуже смішно.

- Аніскільки, ти ж сама говорила про логіку. А значить в кожного є свої причини, – мовив він повчально.

- Сам придумав?

- Уяви собі: є ті, хто вміють думати.

- Дурень, – і вона кинула в нього перше, що попало під руку.

- Рахунок за зламані речі виставлю потім.

- Я б тобі… дещо інше зламала. 

- Тоді вперед, а інакше, я – спати, дістали ці святкування, – і він демонстративно повалився на ліжко.

- Тобі тут шанувальниця пише…

- Яка ще в біса шанувальниця? – здивувався Денис.

- Не знаю, тобі видніше… І коли ви тільки встигаєте, – попри вдавану байдужість, в голосі Оленки почулися нотки ревнощів.

Відірвавши голову від подушки, Денис зацікавлено поглянув на екран комп’ютера. Повідомлення було закодоване, проте відправник все ж додумався підписати його сердечками.

- Потім відкрию, – байдуже мовив він, хоча насправді згорав від нетерпіння.      

- Негоже заставляти дівчину чекати. І що це за нова мода кодувати повідомлення?

- Спати, – проігнорував він зауваження Оленки. – Вимкнеш після себе комп’ютер.

- Не боїшся, що вб’ю тебе уві сні?

- Хіба заговориш до смерті, – пробурмотів Денис, вдавано позіхнувши.

- Хотіла б я побачити її, твою таємну шанувальницю.

- То напиши їй, вона буде рада…

- Тобто?

Однак відповіддю було гучне хропіння.  

Scrollable Buttons