expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>>

2 січня 2024 р.

Хранителі. Глава 27

Сонце було досить високо, як Ален прокинувся. Біль вже був не таким відчутнім і він зміг без проблем підвестись. Рін і Маркуса не було поблизу. «Мабуть, пішли прогулятись», – подумав Ален. Все ще боячись втрати свідомість, він крок за кроком, став йти кімнатою. Переконавшись, що все в порядку, прискорив ходу. Минувши знайомі статуї, спустився сходами вниз. У дворі знайшов Маркуса і Рін. Ті про щось мирно розмовляли й не помітили спочатку, як він підійшов.

- Ти вже прокинувся? – першою заговорила Рін.

- Так, щойно, ти хіба не відчула? – ствердно кивнув Ален.

- Я відокремила свої думки, щоб випадково не розбудити тебе.

- Бачу ви швидко знайшли спільну мову.

- Рін чудовий співрозмовник, її знання на порядок вищі вчених ордену, – виголосив Маркус.

- Я зараз почервонію.

- Але це правда, вам пощастило з таким ангелом-хранителем.

- Це точно, – посміхнувся Ален. 

- Ой, та годі вам. Заставили дівчину червоніти. Якщо відпочив – можемо вирушати.

- Якраз хотів запропонувати. Едем чудесним чином впливає на хворих. Куди направимось спочатку? – запитально поглянув Ален на Маркуса.

- Кромміон, – відповів Маркус. – Це місто знаходиться на кордоні між Адіром і Ієрихоном. Там ми зможемо зібрати усю необхідну інформацію.

- Тоді вперед, – скомандував Ален.

- Ви вже точно оправились для переміщень? – з недовірою поглянув на нього Маркус.

- На ділі й перевіримо.

- Знову ця безвідповідальність, – суворо поглянула на нього Рін.

- Сама ж говорила, що потрібен день, щоб вилікувати мене.

- Так… – затнулась Рін. – Але це було до того, як ти поліз в портал. А – байдуже, все одно пропустиш повз вуха, – зітхнула вона.

- Можливо, за краще, все-таки мені перемістити нас? Я знаю ту місцевість, та й ви ще трохи відпочинете. Ледь не забув – потрібно поки що сховати ваш плащ. Тут він викличе куди більший резонанс, ніж на площі в Бастіані…

- Раз так – я зніму його, – мовив Ален.

- Дай сюди, – простягнула руку Рін.

- А тобі він навіщо? – здивувався Ален.

- Зараз побачиш. – Рін взяла плащ з рук Алена і накинула собі на плечі.   – А тепер – маленький фокус. – Плащ, як і Рін, також став напівпрозорим.

- Нічого не розумію, – розгубився Ален.

- Плащ – це енергія, яку подібно ангелам, потрібно прикликати, – пояснила Рін.

- Тобто… тоді це було не просто для красивого вигляду?

- Аж ніяк, – заперечно похитала головою Рін.

- Але я нічого не робив. Хто ж його прикликав.

- Я і Серафіель, як твої ангели-хранителі, – виголосила Рін.

- А це безпечно? – здивовано поглянув на неї Ален.

- Довелось піти на невеликий ризик, – стараючись зробити невинну посмішку, заговорила Рін.

В Алена похололо всередині.

- Щоб трапилось за поганого розвитку подій?

- Та не лякайте його так, – заговорив Маркус. – Річ у тім, що плащі – це свого роду благословення для хранителів. Ви провели злиття в польових умовах, том ще не знаєте усіх нюансів. Для рядових хранителів і старших офіцерів включно, все відбувається по стандартному сценарію. Спочатку – перша церемонія в ордені, де прикликається ангел-хранитель, далі навчання в академії й відточення навичок. Після закінчення навчання – проводиться друга церемонія, де визначається остаточний ранг. В основному – це рядові й молодші офіцери, інколи трапляються і старші. Для капітанів все складніше. Це елітні бійці й кого попало на таку посаду не призначиш, тому в ордені є спеціальна процедура, так сказати. Отримавши благословення від свого ангела-хранителя їм потрібно пройти ще один екзамен. Випробування духу. Я достеменно не знаю, що це таке, але ходять слухи, що – це дуже важко. За всю історію – небагатьом вдалося отримати цей ранг і відмітку на плащі у вигляді двох півмісяців. Якби Марко одягнув плащ капітана, то ви б помітили їх. І нарешті командири. Окрім стандартних процедур і випробування духу, Едем і Земля мають визначити чи достойні вони їхньої сили. Про інші деталі не знаю.

Ален зосереджено слухав розповідь Маркуса, стараючись не пропустити жодного слова.

- А, що буде в разі невизнання? – запитав Ален по закінченні.

- Відповідь на це питання, ви отримаєте тільки в Ордені… – стиснув плечима Маркус.

- Значить – переступивши кордон з Проклятою Землею, я запустив цей процес і тепер статись може будь-що? От який ризик, ти мала на увазі? Справа не в прикликанні плаща, а у випробуваннях...

- Це випробування твоїх ідеалів, принципів за якими живеш, того, що у тебе в серці. Вони оцінюють чи здатен ти використовувати силу твоїх ангелів-хранителів на благо… Невідомо коли саме ти пройдеш це випробування, воно може відбутись за будь-якої ситуації… – пояснила Рін.

- А, байдуже, що буде, те й буде, – зітхнув Ален. – Ми тут через інше.

Маркус обмінявся з Рін ледь помітною посмішкою.

- Не слід сумніватись у своїх силах, – постарався підтримати його Маркус.

- Зосередьмося на поточному завданні, – Ален не хотів тільки-но ступивши на землі Едему думати про подібне.

Маркус поклав свою масивну руку на плече Алена, і вони вмить зникли й з’явились на дорозі, що вела до величезного міста. Недалеко від дороги розкинулись сотні дерев’яних і кам’яних будинків. Гостроверхі трикутні дахи, покриті коричневою черепицею й прикрашені різноманітними гірляндами з квітів. В деяких було по два-три поверхи. Навколо будинків росли різноманітні дерева, деякі з них Ален вперше бачив. Акуратно підстрижені газони. Викладені з сірої бруківки доріжки. Подекуди красувались статуї звірів і маленьких гномів.

Дорога на якій вони стояли, також була викладена з бруківки, від чого роздавався постійний шум, як тільки-но проїжджав якийсь віз. Життя тут кипіло. Хтось порався біля квітів, хтось збирав яблука у своєму саду, дехто займався виготовлення різноманітних скульптур. Хто не мав заняття просто сидів на дерев’яних лавках в тіні дерев і вів дружню розмову з сусідом.

- Нарешті вдома! – радісно виголосив Маркус.

Ален також повеселішав. Вся ця атмосфера бадьорила і надавала додаткових сил. Втому й тривогу з Проклятої Землі, як рукою зняло. Свою роль зіграло й те, що він, попри почуте раніше, понад усе хотів потрапити сюди й побачити усю цю красу на власні очі.

Насолодившись, як слід, навколишньою красою Маркус і Ален попрямували в місто. По дорозі їм траплялось багато людей, які з заклопотаним виглядом кудись поспішали. Десятки возів везли різноманітні товари, мабуть, в місто на продаж. Ален все ще не міг звикнути, що тут є своя економіка і валюта. Хоча дивлячись на безтурботних людей, біля будинків, важко було сказати, що вона відігравала тут особливу роль. Цей світ був прекрасний, і невідомий водночас.

Вартові, біля брами, вітали усіх мандрівників, що побажали відвідати їхнє місто. Кромміон архітектурно не відрізнявся від Бастіани. Тісні вулички, багатоповерхові будинки, крамнички повсюди. Однак за кількістю зелені й пишних алей, Бастіана все ж була на другому місці. Тут буяло життя. Воно насичувало повітря й серця людей.

- Нам сюди, – скомандував Маркус, показуючи рукою на невеликий трактир на околиці міста.

Всередині виявилось не дуже людно. Ален роззирнувся навкруги. На кам’яних стінах висіли дерев’яні полки з акуратно розкладеними пляшками вина й еля. На невеликій стійці трактирника стояла чимала бочка з пивом. В протилежному кінці були сходи, що вели на другий поверх. Там розміщувались кімнати для подорожніх. «Все, як в книжках про середньовіччя», – подумки констатував Ален. В трактирі було чисто й прибрано, проте стійкий тютюновий дим все ж бентежив легені.

- Що бажаєте? – мовив огрядний чоловік років сорока. Довгі закручені вуса, чималий потертий фартух на шиї, і ковпак на голові, надавали йому трохи кумедного вигляду.

- Ми шукаємо друга, він любить у вас бувати. Його ім’я Клебер.

Хазяїн спохмурнів.

- Цього п’янчугу розшукує половина міста! Я й сам би хотів нам’яти йому боку, при зустрічі, за той безлад, що він влаштував тут минулого тижня.

Маркус винувато схилив голову.

- Схоже, він не змінився з останньої зустрічі, – мовив Маркус про себе.

- А ви хто йому будете? По плащі бачу, що один з вас хранитель, – скоса поглянув на них трактирник.

- Він мій давній знайомий. Разом служили в ордені, – пояснив Маркус.

- Орден кажете... – задумливо мовив чоловік. – Є тут одне місце, де він може бути, але не кажіть, що це я розповів. А то знову все рознесе, – трактирник нахилився і шепнув щось Маркусу на вуху.

- Я знаю де це, – мовив Маркус. – Дякуємо за допомогу. Я обов’язково передам, щоб він заглянув до вас.

Трактирник лише невдоволено покрутив головою й попрямував в іншу кімнату.

- А хто такий Клебер? – запитав Ален по дорозі до виходу.

- Чинний старший офіцер сьомого. Він, і ще п’ятеро людей, зараз керують усім.

- Малувато буде, як на таку кількість солдат, – задумався Ален, згадуючи слова Серафіеля.

- Вони не єдині офіцери, проте без їхнього відома нічого не відбувається. Доведеться прогулятись за місто. Знали б – одразу туди вирушили, – дорікаючи самому собі, мовив Маркус.

- Час є, встигнемо, – підбадьорив того Ален.

Вони вийшли за трактиру й попрямували до виходу з міста. Переміщення би викликало багато зайвих питань і косих поглядів, а це зайвий час. Та й Клебер міг помітити його і зникнути, не розбираючись: хто й навіщо його розшукував.

Минувши браму, повернули ліворуч і попрямували стежкою вглиб лісу. Обабіч траплялись поодинокі будинки, але їх було не так багато, як біля самого міста. Маркус раптово зупинився.

- Ми на місці.

Вони стояли посередині невеликої галявини з усіх сторін оточеної височезними деревами. Ален здивовано поглядав навкруги, не розуміючи, що вони тут забули. Раптом, нізвідки, з’явились двері й перед ними постав чоловік у формі хранителя. Ален припустив, що саме його вони розшукували. Сухорлява статура перекреслила усі уявлення Алена про цього чоловіка. Трактирник розповідав, що той любив буянити, а дивлячись на нього Ален не уявляв, як він міг вчиняти гармидер.

- Не суди з вигляду, – звернувся чоловік Алена. – Він не завжди показує справжню сутність людини, – немов відповідаючи на запитальний погляд Алена, мовив незнайомець.

- Важкувато тебе знайти, – заговорив Маркус.

- Маркус, скільки літ, скільки зим! – виголосив радісно чоловік. – Трактирник здав? Думав, що ви за боргами, і як слід мені боки намнете! Щур трактирний! Точно він!

- Твоє почуття гумору, як завжди, на висоті, – похитав головою Маркус.

Розсміявшись, обоє обнялись. Алену навіть здалось, що Маркус зараз переламає тому хребет, своїми ведмежими обіймами.

- Не стійте на порозі, проходьте всередину! – запросив господар.

Всередині це був просторий будинок, як Алену здалося навіть з декількома поверхами.  По всій видимості зараз вони знаходились у вітальні. Невеликий камін з білого мармуру. Гарно вирізьблений дерев’яний стіл з розставленими навколо кріслами оббитими червоною тканиною. На підлозі застелений м’який білий килим. З меблів, слід зауважити, ще невеликий кухонний сервант з сервізом для чаю і фарфоровими тарілками, що були акуратно розкладені в ряди.

Попри розповіді Клебер був охайним і любив порядок.

- Сідайте. Почувайте себе як вдома. Ви, мабуть, здалеку прибули? Може чаю, чи чогось міцнішого? – запропонував Клебер.

- Ні, дякуємо, часу обмаль, – стримано відповів Маркус.

- Тоді розповідай, а то стільки не бачилисью Говорили ти з Марко відправився на Прокляті Землі?

- Ми щойно звідти, – сухо відповів Маркус.

Клебер здивовано поглянув на Маркуса, а потім на Алена.

- Ні, він звідси, – прочитавши погляд Клебера, мовив Маркус.

- Тоді поясни, як ви без дозволу пройшли стіну? – здивувався Клебер. – Ти ще би його отримав, але невідомий юнак – сумніваюсь.

- Посох Мойсея, – не роздумуючи відповів Маркус.

 Клебер закашляв з несподіванки.

- Він же в демонів.

- Тепер – ні, – виголосив Маркус. – Цей молодий чоловік відбив його в п’ятого.

- Розповідь набирає все цікавішого повороту. І як вам це вдалося, молодий чоловіче? Ви, здається, не хранитель, у всякому разі не пам’ятаю вас на останніх церемоніях, і ви точно не з нашого легіону, – звернувся Клебер до Алена.

- Ти чув щось про Бастіану? – перебив його Маркус.

- Говорять: вона зруйнована, багато наших там полягло, – в його голосі почулися сумні нотки. – Хоча мені здалося дивним, що вона стільки простояла, з тими силами, що там були, її мали знищити за декілька хвилин. А до чого тут це? – запитально поглянув він на Маркуса.

- Ти правильно підмітив, що вона мала впасти куди швидше, та завдяки цьому юнаку – простояла не один день.

- Говори прямо, а то знову починає боліти голова, – роздратовано мовив Клебер. Йому набридло, що Маркус постійно уникав прямої відповіді.

- Познайомся з нашим новим командиром, – після невеликої паузи, мовив Маркус.

Клебер ледь з крісла не впав, після останніх слів.

- Як новим командиром? Коли… Тобто… Від ордену не надходила жодна інформація. І чому я не відчуваю його сили? – засипав він Маркуса запитаннями.

- Невеликий запобіжний захід, щоб не привертати зайвої уваги, – тепер вже заговорив Ален.

- Вибачте, але все це виглядає не більше, ніж фантастична розповідь. Без церемонії ще нікому не вдавалось прикликати, чим тим більше контролювати силу ангелів! – збуджено виголосив Клебер.

- Тоді дозвольте продемонструвати її, раз по-іншому вас не переконати, – мовив Ален, який припускав подібний розвиток подій.

- Ви впевнені? – звернувся Маркус до Алена.

- Інакше втратимо дорогоцінний час, – сухо мовив Ален.

Ален зосередився, роздався спалах сліпучого світла і біля нього з’явився Серафіель.

- Твою… – не втримався Клебер. – Це точно не сон? Чи я ще від вчорашнього не відійшов?  

- Все цілком реальне, і тобі не сниться, – заспокоїв того Серафіель. – А зараз вибачте, змушений покинути вас, тривала присутність викличе зайвий неспокій і тут, і там, а нам це непотрібно.

Клебер ще декілька хвилин дивився в місце, де недавно був Серафіель.

- А тепер перейдімо до справ, скільки солдат під твої командуванням? – порушив мовчання Маркус.

- Чотириста, з гаком, тисяч, – невпевнено відповів Клебер. Його свідомість ще перебувала в «тумані».

- Потрібно якнайшвидше їх зібрати й перемістити в Долину Королів, – мовив Маркус.

- Навіщо? – розгубився Клебер.

- Хочемо переправити на Прокляту Землю, щоб захистити повстанців, – без тіні емоцій відповів Маркус.

Ця відповідь спричинила ще одну хвилю шоку на обличчі Клебера.

- Ти розумієш про що просиш?! – вигукнув збентежений Клебер.

- Це не я прошу, а наш новий командир, – уточнив Маркус.

- Я, звичайно, піду за вами… та все-таки, що робити з орденом? Раптове зникнення двох з половиною мільйонів солдатів хтось таки помітить… – Клебер одразу зрозумів суть їхнього плану.

- За це не турбуйся, усю відповідальність бере на себе Марко…

Ален здивовано поглянув на Маркуса, проте нічого не сказав. Марко тонко натякав, що у нього є зв’язки на цій стороні, проте слова Маркуса дали чітко зрозуміти, що все куди серйозніше, ніж він думав.

- Поєднання такої сили дасть непередбачуваний ефект. Можете розраховувати на мою підтримку. Через день ми будемо в назначеному місці.    Це честь знову служити під командуванням істинного командира сьомого! – вставши з крісла, випрямившись і поклавши зігнуту в кулак руку на груди,  мовив Клебер.

- Дякуємо за підтримку, – схвально кивнув Ален.

- Та що ви, це мій обов’язок, – зніяковів Клебер. – Може вам охорону надати? Часи зараз неспокійні.

- Як ми вже говорили раніше: це приверне зайву увагу. Скажи краще де знаходяться інші формування? – запитав Маркус.

- Дакоста в Тройзені, табір Сейшаса біля Нікеї, Дагер і Дейчі об’єднали війська біля Емпоріона, щодо Джеро не знаю.

- А цей прославлений «герой»? – з неприхованою відразою заговорив Маркус.

- Ріган… – на обличчі Клебера з’явилась схожа відраза. – Доходили слухи, що його величність займається перевіркою солдатів, не виняток, що ви можете зустрітись в одному з таборів.

- А хто це такий? – зацікавлено мовив Ален.

- Його величність, тимчасово виконуючий обов’язки командувача сьомим, – по-королівськи представив того Клебер.

- Він настільки сильний? – здивувався Ален.

- Сильний? – Клебер і Маркус засміялись. – Такого боягуза ще пошукати потрібно.

- Тоді, як він отримав такий пост? – розгубився Ален.

- Дорогий Ален, це нам потрібно проходити церемонії й різні випробування, а королівським родичам на це байдуже, вони, бачте, й так особливі. Ледь не забув: Купер також може бути з ним, вони, останнім часом, нерозлучні.

- Цей може стати серйозною перешкодою, – в голосі Маркуса вже не відчувалось початкового оптимізму.

- А це хто? – запитально поглянув на них Ален.

- Капітан четвертого, – з презирством в голосі мовив Маркус.

- Будемо розв’язувати проблеми по мірі поступання, – байдуже мовив Ален.

- Мені подобається ваш ентузіазм, – заговорив Клебер піднесено.

- На цьому попрощаємось, справ багато, а часу обмаль. До скорої зустрічі, – мовив Маркус, і вони з Аленом перемістилися, залишивши Клебера наодинці з думками.

Scrollable Buttons