expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>>

3 січня 2024 р.

Хранителі. Глава 82

Першою лекцією наступного дня, була історія створення Темного Ордену.

- Сьогодні  поговоримо про створення і структуру Темного Ордену, – мовив старший викладач Корнеліус. – Для початку розглянемо, що ж відбулося після укладання мирного договору й закінчення війни. – Першою і найбільш резонансною, назвемо це так, була подія з відкликання ангелів. Спочатку це обернулось відвертим відчаєм. Люди немов залишились без частини себе. Та й ангели завжди захищали нас, а тепер, коли їх відкликали, і люди побачили силу Проклятої Землі, то подібна реакція була природною. Постало питання непросто подальшого розвитку, а виживання в цілому. Весь захист Едему, на той момент, становила тільки стіна. Та на щастя, попри всі недоліки, Творець любив нас.

Архангели звернулись до нас з пропозицією створити структуру, яка б об’єднала весь Едем. Спочатку вони не оголосили всієї суті задуму, сказавши, щоб наші лідери обговорили це зі своїми народами. Люди без вагань погодились, і тоді вони повідомили іншу частину задуму. Полягала вона у двох простих істинах: «Ми даруємо силу обраним; нова структура сформує нові правила, і їм будуть підпорядковуватись усі». Перша істина передбачала створення елітних бійців – хранителів, як щита і меча Едему, а друга, що нова структура замінить прогнилий апарат управління під назвою королі й сенатори. Після двох зустрічей, в Долині Королів, представників семи королівств, і тривалих дискусій в народі, було прийняте рішення, щодо назви й глави нової структури. Головнокомандувачем Темного Ордену став Ной. Він перебував на цій посаді до останніх подій…

А тепер розглянемо саму структуру Темного Ордену. На чолі ордену  стоїть головнокомандувач. Йому підпорядковується сім легіонів Едему, загальною чисельність близько сімнадцяти з половиною мільйонів солдатів, і Тіньовий легіон, як особлива розвідувально-диверсійна структура. Дані, щодо нього засекречені, тому я не маю права розповідати. На чолі легіонів стоять командири, які, формально, не поступаються у впливі й повноваженнях головнокомандувачу, проте, він все ж стоїть на сходинку вище них.

Щоб не зосереджувати всю владу в одних руках, і не утискати в правах народ, були створені Вища Рада і Палата Королів. Серед цих двох структур: Палата Королів призначена винятково для голосування під час вибору нового головнокомандувача, в інших питаннях, що стосуються хранителів, вона не бере участі. Проте, це не означає, що на цьому її обов’язки закінчуються, вона займається питаннями королівств і населення, що в них проживає. Їй підпорядковується Рада Сенаторів. Вона складається з більше як тисячі сенаторів, з сенатів усіх семи королівств. Основні завдання Ради Сенаторів – це робота з населенням, і подання на розгляд Палати Королів нових законів і звернень від громадян. Представників, в Раду Сенаторів, вибирають сенатори на місцевих рівнях.

Вища Рада – основний орган управління в структурі Темного Ордену. Вона складається з людей різних класів. Її представників обирає народ, шляхом двоетапного голосування. Перший етап – це голосування за молодших радників, другий – за старших. Радники виступають від імені королівств, і їхніх громадян. Представником того чи іншого королівства, може стати будь-яка людина навіть, якщо вона не належить до цього королівства. Після обрання цей представник зобов’язаний стежити за областю, що його вибрала. Зокрема за законами, що там діють, чи не утискають права людей, чи непотрібно переглянути рішення королів і Палати, щодо цього регіону й так далі… Поділ на старших і молодших радників зумовлюється тим, що молодші радники займаються регіональними питаннями, а старші – вищими чинами й високопосадовцями, проте це не означає, що молодші радники не можуть виголосити свою думку в питаннях старших радників і навпаки. Часто у важливих питаннях позиція молодших радників стає вирішальною, таких, наприклад, як обрання командирів чи капітанів й старших офіцерів легіонів. Обов’язки Вищої Ради полягають у контролі за іншими органами, в разі необхідності – втручанні у їхню діяльність, скасуванні незаконних рішень, призначенні, підвищенні або покаранні тих чи інших хранителів, голосуванні й винесенні остаточного рішення, в процесі обрання нового головнокомандувача, також, вони являються тими, хто може переглянути рішення судів і головнокомандувача. Заперечити рішення радників може: головнокомандувач, зібрання семи командирів, або звернення Ради Сенаторів, з необхідною кількістю підписів від громадян.

Вищій Раді безпосередньо підпорядковуються регіональні суди й Вищий Суд Семи Королівств. В обов’язки регіональних судів входить розгляд справ на місцях. Якщо справа має політичний підтекст, являється провокацією або потребує більш серйозного розгляду, її відправляють у Вищий Суд. Незадоволені вироком регіональних судів, можуть звернутись до Вищого Суду з протестом. Рішення ж Вищого Суду може скасувати, або відправити на додатковий розгляд – Вища Рада. Якщо злочини стосуються хранителів, то ні регіональні, ні Вищий Суд, не має права втручатись. Такими справами займається Вища Рада. Її представництва є в кожному королівстві. Не думайте, що всю роботу роблять тільки чотирнадцять людей. В них є помічники й довірені люди на місцях. Вони уповноважені розглядати важливі питання в регіонах, від імені молодших радників. Про всі рішення і події, вони доповідають безпосередньо молодшим радникам. Цей орган називається Виконавча Палата. Це свого роду очі, вуха й руки молодших радників. Керівників Виконавчих Палат на місцях призначають молодші радники, а вже інший персонал підбирають шляхом співбесід керівники Виконавчих Палат. 

Як бачите, після створення Темного Ордену, структура управління змінилась в кращу сторону. Неважливо з якого ти королівства, всі зобов’язані працювати як єдине ціле, для загального процвітання. Ледь не забув, тою ще особливістю стало, що в ході такої структури люди отримали змогу звертатись не тільки до інших представників, а й королів інших королівств. А зараз перервімось ненадовго.

Ален вийшов в коридор, за ним попрямували Корнелія, Мелісса й Жан.

- Можна з вами поговорити? – звернулась до Алена Корнелія.

- Звичайно, в чому справа? 

- Не хотілось би тут… – і вона роззирнулась навкруги, чи було хтось не стежив за ними.

- Давайте тоді перемістимось на тренувальну площадку, – і Ален поспішив взяти їх за плечі й перемістити. – Так про що ви хотіли поговорити? – переконавшись, що поблизу немає нікого, мовив Ален.

- Справа у вчорашньому дні, – мовила Корнелія.

- А що було вчора? – вдав Ален байдужість.

- Після того, як ви зникли, до нас підходили представники Знаті й розпитували, чи ви не згадували про жодну подорож.

- Маячня якась, з чого їм займатись подібним? – вдав збентеження Ален, – І про яку подорож йдеться?

- Не знаємо, але ми вирішили попередити вас, не знаю які ігри йдуть на верху, та враховуючи останні події – це явно непростий інтерес, – мовила Корнелія.

- Не хотів розповідати, та, схоже, іншого вибору немає, – почервонівши, мовив Жан. – Вчора я вирішив простежити за дівчатами й виявив дві підозрілі особистості, які по всій видимості, займались тим же, чим і я.

- Відколи це ти став проявляти таку турботу? – зніяковіло посміхнулась Корнелія, як видно не очікувала такого від Жана.

- Могла би просто подякувати, – відвернувши голову вбік, мовив Жан.

- Значить Марко не помилився, – подумки мовив Ален. – Тільки питання, які в них плани, щодо цієї трійці?

- А ти сам, як думаєш? – мовила Рін.

- Вони розсекретили себе перед ними, а це, хоч побічно, однак вже викликало запитання, а якщо виявиться, що вони нічого не знають.

- То результат буде один… Тільки у твоїй голові є ще й другий варіант, вірно? – висловила припущення Рін.

- Не виключаю такого.

- Однак, не забувай ідеологію Вищої Знаті, – мовив Серафіель.

- Вищість і невизнання зв’язку з ангелами, – процитував Ален основну ідею Знаті. – Виходячи з цього, вони можуть не сприймати цю трійцю за можливого союзника, або ж бачать в них незначну перешкоду, яку без проблем усунуть. Поки що вони поводили себе цілком природно, жодних зайвих дій, якби діяли разом, то навіщо так підставлятись? Почувши це, я можу зробити, що завгодно.

- Або ж зробиш те, що їм потрібно, – зауважила Рін.

- Підемо на невеликий ризик…

- Значить недаремно я повідомив про можливі зміни, – заговорив Серафіель.

- Командире Ален, ви нас чуєте? – звернулась до нього Корнелія.

- Чітко і ясно, поки що не можу нічого пояснити, просто не відходьте від мене, а після лекцій, я відведу вас в одне місце.

- Все настільки серйозно? – збентежено мовила Корнелія.

- Більш чим. Якщо хтось запитуватиме – відмовчуйтесь, посилаючись на особливе розпорядження від мене.

- Хитро, так ти підсилиш їхню ціну, цим самим давши імунітет на деякий час, або ж… – мовила Рін.

- Про «або ж» будемо думати потім, – підсумував Ален.

 

***************

 

Ален, Корнелія, Мелісса і Жан повернулись в аудиторію, де Коронеліус вже готовий був почати нову лекцію.

- Перш ніж розпочати розгляд структури легіонів, я хотів би зупинитись на інших змінах, що сталися з формуванням Темного Ордену, зокрема на подіях після прикликанням вершника, – мовив Корнеліус. – Після Великої Війни, й початку формування ордену, ніхто не задумувався про економіку, гроші, і їм подібні речі. Усі почали жити спокійним і мирним життям. Орден чітко відпрацював систему прийняття розподілення прибулих по регіонах Так, командире Ален?

- Можна детальніше про систему?

- Без проблем. До Великої Війни люди, що потрапляли сюди, знаходились під опікою ангелів, тобто, всім необхідним їх забезпечували ангели. Після війни цю функцію взяв на себе орден. Після Потому в Едем мала потрапити величезна кількість людей. Через це орден мобілізував добровольців, які почали будувати тимчасові будинки для тих, хто прибував. Поступово добровольці перетворились в цілу структуру, що підпорядковувалась Виконавчій Палаті. Замість тимчасових будинків стали з’являтись величезні комплекси, які пізніше отримали назви резервацій. У тих, хто тільки недавно тут, може скластись хибна думка, що це аналог земних резервацій, але таке твердження далеке від істини. Резервація – це ніяке не відокремлення, а навпаки, люди там оговтувалися від переходу й поступово вливались в суспільство. Після усіх формальностей новоприбулим пропонували житло на вибір, якщо воно не підходило, вони мали змогу оформити запит на дизайн за власним баченням, а на момент його втілення в життя, поселялись в запропонований раніше варіант. В більшості випадків люди вибирали запропоновані варіанти, проте не винятком були й польоти фантазій, такі будинки можна побачити переважно в малих містах, на Нейтральній Землі, або в королівствах Ферагон і Терріан.

Велика Війна показала хибність старої політики в плані одягу, культури, звичаїв… Тому з формування нового ладу постало питання, як дійти до рішення, яке б влаштовувало усіх. Після чисельних нарад були прийняті наступні правила. Людям не заборонялось дотримуватись традицій і звичаїв своєї епохи чи епохи після, якщо вони не суперечили законам Едему й простим моральним цінностям. В дечому це навіть віталось, оскільки стимулювало багатогранність суспільства. Цього ж принципу дотримувалися і в одязі, але з тою відмінністю, що людям, які займали певні посади, чи, наприклад, як у хранителів, обов’язково було носити затверджену форму. Кожна епоха приносила щось нове, тому усі раділи, що мали змогу випробовувати на собі ці зміни, і навпаки, ті, хто сумував за старим, міг без проблем зануритись в давні епохи. Поступово все злилось настільки, що вже ніхто не відчував ні дискомфорту, ні різниці. Самий менталітет людей змінився. 

А зараз перейдімо до економіки. Як я вже говорив на початку: ніхто не задумувався над економікою, проте події з прикликання вершника все змінили. Едем не був готовий до такого. Однак на помилках вчаться. Вершник показав яким чином все може обернутись, якщо не вжити заходів. Такими заходами стали введення єдиної валюти й створення банків. Валюта жодним чином не впливала на суспільний устрій Едему, а була винятково фактором безпеки. Її основною метою було, в разі потреби, забезпечити жителів їжею й усім необхідним, шляхом ринкових відносин з Нейтральною Землею, Проклятою Землею, і закупівлях на Землі. Так, вам не почулось. Видобуваючи цінні метали королівства сформували, а потім розділили між населенням певний капітал, назвемо це так, і поступово його збільшували. Окрім валюти, що перебувала на руках, були сформовані регіональні скарбниці й скарбниці королівств. Тепер люди, що мали певний продукт, чи надавали певні послуги, отримквали за них плану. Проте, це не означало, що ринкові відносини стали ключовими. З економікою ввели й квоти. Простий громадянин міг прийти в будь-яку крамницю чи таверну й отримати безкоштовне обслуговування, а також певний товар, якщо квоти на безкоштовні видачі не були виконані. Також, усі видобуті цінні метали розподілялися в рівній мірі між громадянами й скарбницями. Люди отримували довічні забезпечення, так сказати. Однак повторюсь – це було зроблено не з метою розділити суспільство на класи, а винятково, щоб захистити людей від можливих наслідків, як було з появою Голоду.

- В мене запитання щодо цінних металів, – мовив Ален.

- Можу припустити, що воно стосується торгівлі з Землею. Як вийшло, що щось звідси, має матеріальну цінність там? – Ален схвально кивнув. – Вірніше, я б навіть сказав: не цінність, а взагалі матеріальну основу. Річ у тім, що як ви вже може чули раніше: природа Едему й Землі не сильно відрізняється. Саме в цьому й криється суть відповіді.

- Тобто, цінні метали звідси, мають ту ж фізичну структуру, що й на Землі?

- Саме так. Немає однакових правил до всього, що нас оточує, кожен об’єкт слід розглядати з окремої точки зору. 

- Але навіщо використовувати таку складну систему, не простіше зайнятись сільським господарством і створити певний резерв?

- В певній мірі, ви праві, та не забувайте, що подібні резерви жодним чином не захищені від вершника, покладаючись винятково на них, можна отримати попередню картину. Економіка розрахована не тільки на Голод, але й на інших вершників. Люди мають змогу діяти самостійно, не покладаючись на інші чинники.

- Враховуючи почуте, можу сміливо припустити, що це не єдині засоби?

- В інших вимірах створені тимчасові бази для біженців, в яких є все необхідне. Ви, як командир, маєте необмежений доступ до подібної інформації.

- Якщо існують подібні бази, то чи означає це, що біженці будуть відчувати голод, спрагу, і їм подібне, в тих вимірах?

- Кожен вимір є унікальним, застосування якоїсь загальної класифікації являється дезінформацією і невіглаством.

 

***************

 

Остання з запланованих лекцій була «Про структуру і звання в легіонах».

- А зараз поговоримо про тих, хто захищає Едем. Так, ви правильно здогадалась, річ піде про хранителів і паладинів. Сьогодні я зупинюсь на загальній структурі й званнях в легіонах. З початком формування Темного Ордену з’явились сила покликана захистити Едем і його жителів. І назва їй – хранителі. Хранителями являються люди, здатні, після прикликання своїх ангелів-хранителів, використовувати їхню силу. Не буду приховувати, що серед перших хранителів була велика смертність. Основною причиною цьому був слабкий контроль. Маючи таку силу люди просто втрачали владу над нею, що призводило до смертельних наслідків. Нерідко це траплялось під час завдань в інших вимірах, де їм доводилось стикатись з демонами. Серед інших причин, також, слід виділити слабкий зв'язок з джерелом, тобто з ангелами, тоді вони ще не могли використовувати ті об’єми енергії, що зараз. Поступово система навчань, і третя форма розвинулись й хранителі почали досягати значних успіхів. З’явились перші повноцінні академії, в яких почали готувати нові покоління хранителів. З появою академій вдосконалився процес прикликання ангелів. Цю роль взяла на себе церемонія. На початку проводилась лише одна церемонія. На ній хранителі отримували свої плащі й офіційний статус. Після церемонії вони проходили навчання і поступали на службу у формування під назвою легіон. Однак, подібні заходи все ще не вирішували однією проблеми. Проблеми з третьою формою, яка чомусь набула особливого поширення після того, як Земля відновилась. Свідомість людей попросту не витримувала злиття. Щоб виправити становище запровадили другу церемонію. На першій відбувалось прикликання ангелів. Після цього йшло навчання в академії, де тіла й свідомості людей звикали до змін. Далі відбувались практичні заняття по третій формі, й нарешті повне злиття на другій церемонії, і отримання офіційного статусу хранителя.

Однак запровадження другої церемонії мало на меті не тільки допомогти з третьою формою. Вона стала ще одним екзаменом для хранителів. Проходячи період навчань люди не підозрювали, що їх стали оцінювати на предмет нової сили. Сила змінювала людей і те, що їхні ангели-хранителі перебували з ними від народження, не сприяло виходу з ситуації, що склалась. А ситуація полягала у тому, що хранителі почали використовувати силу не за призначенням. Часто їхній розум був затуманений настільки, що доходило до кривавих випадків… Сила пробуджували приховані бажання. Розв’язанням проблеми став проміжок: між першою і другою церемонією. Ангели, крім навчання контролю, також стежили за своїми підопічними й тими змінами, що відбувалися всередині них. Вчинки, успіхи під час навчання, сприйняття третьої форми… все враховувалося. Та найголовніше чекало попереду, щоб стати повноцінними хранителями люди мали отримати благословення від своїх ангелів. Благословення це проявлялося у вигляді білого покрову або, як ми вже звикли його називати – білий плащ. Особлива енергія, яка виявляла найпотаємніше всередині претендентів. Якщо хтось був недостойним, вона одразу це показувала. Це важко пояснити простими словами. Ця енергія далеко за межами нашого розуміння. Втім процедура була настільки дієва, що звели всі ризики до мінімуму.

Плащ миттєво реагував на зміну власника або, якщо його одягав демон, то наслідки не заставляли себе довго чекати. Він відображає саму сутність хранителя, його дух і волю, є провідниками сили хранителя, її підсиленням. Якщо хранитель побажає, то плащ виступить щитом для простих людей, або людей, яких він бажає захистити.

Після другої церемонії претенденти отримували офіційний статус хранителів і звання в легіонах. В більшості випадків це були молодші офіцери й хранителі від першого – по п’ятий ранг, рідко – старші офіцери.

Однак те, що ви не ставали хранителем, не означало, що ви не маєте можливості вступити в легіон. На чисельних нарадах ордену було вирішено: поки формується структура під назвою хранителі, не слід покладати на неї весь вантаж відповідальності за цей світ, а дати можливість спокійно розвиватись. Та, і якби цинічно це не звучало, проте життя хранителів були надто цінні, щоб так просто розкидатись ними. Тому орден прийняв рішення створити ще одну військову структуру, яка б допомагала і прикривала спину першій. Такою структурою стали паладини. До їх лав ввійшли ті, хто не стали хранителями. Вони мали серйозну підготовку за спиною, і як ніхто розуміли хранителів. Це був свого роду другий шанс для них. Довести собі й оточуючим, що вони не здалися і чогось варті. Поступово паладини стали силою з якою рахувались навіть демони. Тепер вже до їхніх лав вступали не тільки ті, хто не став хранителем, але й прості люди, які проходили спеціальне навчання.

Вам може здатись, що я спеціально подаю всю інформацію не в вельми яскравому світлі, й все далеко не так, та повірте: краще сприймати все так, аніж жити у вигаданій реальності, яка розсиплеться під час першої ж зустрічі з демонами. Бути хранителем – це звалити на свої плечі відповідальність за життя десятків тисяч людей. Людей, які можуть не завжди вас розуміти чи підтримувати, але ви зобов’язані їх захищати. Не думайте раз ви прикликали ангелів, то ви особливі. Особливі ті, кого ми недавно проводжали в останню дорогу. Шлях хранителя тернистий, і не завжди знаєш куди він поверне.

А тепер розглянемо саму структуру легіонів, і звання в них. Щоб ви краще все зрозуміли, почну зі структури. Дані, які зараз називатиму є загальними й можуть змінюватись в залежності від багатьох факторів, але тим не менш, вони дають змогу побачити модель легіонів в теперішній формі. Оскільки на лекції присутній командир Ален, то візьму за прикладу сьомий легіон. Отже почнімо. Загальна кількість солдатів в легіоні сягає двох мільйонів п’ятсот тисяч. З яких два мільйони – це паладини, а п’ятсот тисяч – хранителі. Основним структурним формування легіонів є центурії. Центурії формуються з паладинів і хранителів. Всього, в кожному легіоні, налічується шістсот двадцять чотири центурії. Центурії використовують фалангову структуру розміщення солдат: в п’ять рядів, по чотириста солдатів. Для складніших маневрів, де потрібно розділяти сили на декілька напрямків, центурії формують – когорту. Одна когорта – це шість центурій. Всього, в одному легіоні, налічується сто чотири когорти. Окремими структурними підрозділами виступають мори. Мор – це підрозділи, що формуються виключно з лучників паладинів. Мор використовують розімкнутий стрій в п’ять рядів по тисячу солдатів. Всього налічується сорок мор в кожному легіоні. Мор, центурії й когорти являються, як ви вже напевно зрозуміли – піхотними з’єднаннями, тобто, їхнє завдання – безпосередній контакт з противником. В поєднанні з силою хранителів, ці формування є воістину смертоносними й мобільними. Хтось скаже в чому їхня мобільність? – звернувся Корнеліус до студентів.

- Вона досягається шляхом загонів переміщення або, як їх ще називають – сто п’ята когорта, – відповів один зі студентів.

- Правильно, бачу підготувались до сьогоднішньої лекції, – посміхнувся Корнеліус. – Саме так, сто п’ята когорта, в складі дванадцяти тисяч хранителів, під час боїв займається переміщення солдатів на різна відстані. Звичайно, подібне блокується бар’єрами, але, якщо таких немає, то в більшості випадків їхні дії вирішують хід бою. Для швидких, і дієвих атак на землі, використовується кіннота. Вона складається з ескадронів, в кожному ескадроні п’ять тисяч вершників. Всього їх налічується шістдесят. Під час недавнього бою з п’ятим темним легіоном, сьомий не використовував кінноту, вершники ввійшли до складу центурій і бились, як піхота.

З повітря піхоту прикривають вершники на драконах і грифонах. Вони поділяються на крила, чисельністю п’ять тисяч вершників. Крила, у свою чергу, формують ескадрильї, чисельністю десять тисяч вершників. Тобто два крила – це одна ескадрилья. Всього налічується сто крил, і п’ятдесят ескадрилій. Однак, слід зазначити, що повітряні сили не мають розподілу по видах істот (грифони, чи дракони). Звичайно, певна  пропорція є, одне крило не може повністю складатись з драконів чи грифонів, однак немає жорстких стандартів, щодо цього. Також, серед вершників, крім паладинів є ще й п’ятдесят тисяч хранителів, що рівномірно розподілені між крилами, й виконують роль атакувального щита. Хто може мене доповнити й назвати відсутній підрозділ?

- Ви не назвали елітну гвардію командира, – почулось з аудиторії.  

- Правильно – це особливий підрозділ, що складається з елітних бійців, серед першокласних вмінь яких є можливість літати. Формально, вони відносяться до повітряних ескадрилій, однак підпорядковуються безпосередньо командиру легіону, й виконують крім загальних завдань ескадрилій і крил, ще й особливі доручення командира. На полі бою, і в мирний час, вони знаходяться найближче до командира, становлючи його охорону. Змінити їхній статус може лише командир.

З землі піхоту прикривають інженерні дивізіони в складі двадцяти чотирьох тисяч хранителів, і шістдесяти семи тисяч паладинів. Всього налічується п’ятдесят інженерних дивізіонів, і п'ятнадцять особливих інженерних корпусів. Один інженерний дивізіон складається з п’ятдесяти катапульт, десяти осіб обслуги на кожну катапульту і тисячі солдатів охорони, з яких: сімсот – це паладини, триста – хранителі. Особливий інженерний корпус складається з однієї конструкції під назвою – квазар, ста хранителів обслуги й тисячі солдатів охорони, у співвідношенні: п’ятсот – хранителів, п’ятсот – паладинів.

Лікуванням поранених займається лікарський корпус в кількості дев’ятнадцяти тисяч лікарів-хранителів, і шести тисяч хранителів, в обов’язки яких, разом з паладинами обслуги, входить догляд за тваринами.

І нарешті самі паладини обслуги в кількості вісімдесяти чотирьох тисяч. Попри таку загальну назву не думайте, що це якийсь робітний клас, це такі ж воїни, як й інші паладини, просто в структуру їхніх обов’язків входить крім загальновійськових, ще й освоєння робітничих професій, і використання їх на практиці.

Ну, а тепер до звань. На чолі легіону стоїть командир. Його ознакою являється чорний або, як в командира сьомого легіону – білий плащ з зображенням символіки легіону, номером сім і двома півмісяцями. В плані одягу командирів, також є певний дрес-код, який характеризується поєднанням чорного й білого кольорів. Формально командири призначаються Вищою Радою, однак це не означає, що будь-хто може ними стати чи піднятись шляхом підвищення. Командири – це люди наділені особливим зв’язком з ангелами й Едемом. Винятком є хіба що капітан Ріган, який тимчасово виконував обов’язки командира, і командири тіньового, які володіють Волею. Хоч командир і являється посадою, та це трохи більше, ніж просто посада. Яскравим доказом є все то й же сьомий, який ще на початку формування довго не міг отримати свого командира. Звичайно рада може призначити певну людину на цю посаду, та це буде не те саме, що призначення істинного командира. Командир, по своїй природі, є тим, хто покликаний протистояти найсильнішим істотам Проклятої Землі. А без відповідної сили – це важко зробити. Тією особливістю є ще й те, що істинних командирів вибирає сам Едем. За останніми дослідженнями енергія плаща якимось чином пов’язана з Едемом. Тобто, навіть без церемонії, можна побачити хто є командиром, саме це сталося у випадку командира Алена. Білий покров, який був сформований в Бастіані його ангелами-хранителями, одразу показав приналежність до сьомого. Хоча, не буду приховувати, що тоді був великий ризик для командира Алена. Та й це скоріше виняток з правил.

Процедура призначення командира відбувається по трохи іншій системі. Особливо талановитих людей, і просто охочих пройти випробування на пост командира, збирають в певному вимірі, де вони проходять найжорсткіші тренування духу й тіла, поступово доходячи до стану, щоб ввійти в контакт з Едемом. Тих, хто зумів цього досягти, оцінює Едем. Подібна процедура відбувається раз в тисячу років, за місцевими мірками. Якщо знаходяться достойні, то вони заміняють когось з чинних командирів. Проте, в більшості випадків, чинні командири залишаються на цьому посту ще на одну тисячу років.

- Тобто, якщо я правильно зрозумів, то рішення Едему напряму залежить від самих командирів, якщо Едем бачить, що вони недостойні більше називатись командирами, то він вибирає наступних? – звернувся Ален до Конеліуса.

- Не скажу, що ваша думка хибна, проте вона не повністю відображає суть питання. Командири самі можуть відмовитись від звання, коли бачать нове, перспективне покоління, або ж вирішують, що більше не можуть очолювати легіон. Смерть на полі бою, також відноситься до цієї категорії. Хоча, якщо використати основу вашу запитання, то ви праві – Едем сам вирішує.

- Тільки я одного не можу зрозуміти: припустимо в мене особливий зв'язок з Едемом, я прикликав Серафіеля, сукупність цих причин зумовила те, що я став командиром, але кого тоді прикликають претенденти, ті випробування явно не для простих людей?

- І тут ми підійшли до суті. Запропонувавши створити організацію під назвою Темний Орден, ангели вже мали певний план, щодо її структури. Особливе місце, в цьому плані, займали командири. Сім архангелів мали стати їхніми сімома ангелами-хранителями.

- Поправте, якщо помиляюсь, але разом з головнокомандувачем виходить вісім?

- Ви правильно зауважили: шість архангелів – шість командирів, і сьомий ангел-хранитель головнокомандувача.

- Виходить сьомий від початку мав особливий статус?

- Можна й так сказати. Спочатку, щодо цього не було точних даних, та з появою старшого радника Бріара, тоді ще капітана, командира Бакарі, капітанів: Марко, Кіри й Майя, все стало на свої місця. Не скажу, що це заклало певну планку, й наступні командири мали прикликати серафимів, та відтоді був закріплений особливий статус сьомого.

- Значить претенденти прикликають ангелів-хранителів, і з їх допомогою навчаються, а потім проходять випробування, якщо Едем визнає їх, то архангели міняються місцями з їхніми ангелами, свого роду договір між Знаттю й ангелами. Тільки у випадку претендента від Знаті, під час випробувань, він не прикликає ангела, а використовує Волю?

- Абсолютно вірно, – Корнеліус не приховував свого захоплення від висновків Алена.

- Але з цього, також можна зробити висновок, що дана процедура призначення стосується тільки командирів шести легіонів, і аж ніяк не сьомого. Командиром сьомого може стати тільки хтось на зразок мене, Марко, Бріара, Кіри й Майя, що викликає ще більше запитань.

- Чому хтось з них не став?

- Саме так.

- На жаль відповідь на це запитання можуть дати тільки вони самі, – стиснув плечима Корнеліус. – Продовжимо розгляд звань. Наступними, після командирів, йдуть капітани. Вони являються першими помічниками командира, і другими, по значущості, людьми в легіоні. Кількість капітанів в кожному легіоні, в основному, не перевищує одного, та є винятки, як сьомий, де їх чотири. Капітани, як і командири, проходять церемонію, проте в капітанів вона не настільки складна. Результатом проходження стає визнання Едемом, поява на плащі двох півмісяців, а також можливість використання двох природних стихій. Форма капітанів: білий плащ з символікою легіону, двома півмісяцями вище символіки, й золотими нашивки на плечах.

Наступними йдуть старші офіцери. Форма: білі плащі з символікою легіону, на комірці – золотисті крила ангела. Старші офіцери являються командирами: когорт, ескадрилій, особливих інженерних корпусів, і загонів переміщення. Також, капітани вибирають собі помічників з-поміж старших офіцерів, які займаються контролем за всіма з’єднаннями, незалежно від виду. В сьомому таких людей шість, це старші офіцери: Клебер, Дейчі, Дагер, Сейшас, Дакоста і Джеро. Тільки за згоди командира, капітана, або цієї шістки, легіон може здійснювати будь-які маневри. В разі відсутності, чи смерті капітана або командира, вони очолюють легіон.

Молодші офіцери. Форма: білі плащі з символікою легіону, на комірці – два півмісяці. Молодші офіцери, разом з маршалами, стоять на чолі центурій і формують, в разі потреби, когорти, після чого переходять під безпосереднє командування старших офіцерів і паладіусів. Також, молодші офіцери можуть виступати на чолі крил, і формувати ескадрильї, хоча в кожному легіоні, щодо цього різна практика.

Ну і нарешті хранителі: першого, другого, третього, четвертого і п’ятого рангів. Форма: білі плащі з символікою легіону, на комірці – римські цифри I, II, III, IV, V, що позначають ранг. Ці значення почали застосовувати після створення паладинів, щоб не плутати з рядовими в структурі паладинів. Дані хранителі беруть безпосередню участь в битвах, і входять до складу більшості з’єднань в легіоні.

А зараз розглянемо структуру паладинів. Найвищим званням в     паладинів являється паладіус. Форма паладіуса: білий плащ з п’ятикутною зіркою навколо символіки легіону, на комірці золиста п’ятикутна зірка. Паладіуси розвинули сильний контроль біоаури й перетворили його в руйнівну зброю. За званням і силою, вони стоять на рівні зі старшими офіцерами й очолюють: п’ятдесят когорт, всі шістдесят ескадронів, частину ескадрилій і сорок мор. Під час бою, як й інші паладини, вони носять легкі, але водночас міцні обладунки, а їхньою ознакою стає біла накидка з п’ятикутною зіркою навколо символіки легіону.

Маршали стоять на рівні з молодшими офіцерами, очолюють: центурії, крила й інженерні дивізіони. Форма: білі плащі, у випадку сьомого з блакитним драконом, який обвиває меч, на комірці – дракон, що обвиває меч. По силі значно поступаються паладіусам, проте контроль біоаури, також на висоті.

Сержанти – перші помічники маршалів, а також це старше звання серед обслуговуючого персоналу. Форма: білі плащі з блакитним драконом, що обвиває щит, на комірці – дракон, що обвиває щит.

Рядові. Форма: білі плащі з блакитним драконом, на комірці – блакитний дракон. Рядові, як і хранителі: перших, п’ятих рангів, беруть безпосередню участь в битвах, формують з’єднання і обслуговуючий персонал. Контроль біоаури в них найслабший, та це вони компенсували першокласним володінням мечем.

Створюючи структуру паладинів орден вирішив, що їхня форма не відрізнятиметься від форми хранителів. Хоч їхні плащі й не являються покровом, та це символ, який вони розділяють з хранителями. Також характерною особливістю паладинів являється зброя, що постійно біля них. Якщо в когось є запитання – прошу задавати. Якщо ні, на цьому лекція завершена.

Scrollable Buttons